Blog

metodo ROPA para lesbianas

Ontvangst van Eicellen van de Partner: Lebische paren op weg naar moederschap (Deel 1)

Moeder worden is voor vele vrouwen niet altijd gemakkelijk : uiteenvallende dromen, hoop en eindeloos wachten. Deze moeilijkheden leiden uiteindelijk tot emotionele stress voor vrouwen en hun partners. De moeilijkheden kunnen hogerop lopen door sociale normen en taboes. Echter hebben koppels met hetzelfde geslacht niet overal in Europa dezelfde rechten, deze rechten zijn meestal beperkend en minder integratief.

Gelukkig worden de wetten op het gebied van reproductieve rechten van vrouwen, ongeacht de seksuele geaardheid, beschermt in Spanje. In de Spaanse wet in geassisteerde voortplanting, wordt het recht van de vrouw vastgesteld om vrij te zijn in het vormen van een familie. Sinds 2006 zijn geassisteerde voortplantingstechnieken mogelijk, onafhankelijk welke burgelijke staat en seksuele conditie.

In deze zin hebben vrouwelijke paren verschillende behandelingen tot hun beschikking:

  • In vitro fertilisatie (IVF) met spermadonatie.
  • Kunstmatige seminatie met spermadonatie.
  • Eiceldonatie en spermadonatie.
  • Ontvangst van Eicellen van de Partner (ROPA techniek)

Onder al deze behandelingen is de door de ‘Ontvangst van Eicellen van de Partner’, ook wel bekend als ‚Gedeeld Moederschap‘, het meest geschikt voor lesbische koppels. Bij deze techniek nemen beide vrouwen deel aan de behandeling: de een geeft de eitjes en de ander zal zwanger worden.

Deze behandeling wordt op deze manier uitgevoerd zodat beide vrouwen aan het belangrijke proces kunnen deelnemen en ze zich beiden even betrokken voelen. Maar wat houdt deze methode precies in? De ROPA techniek is een consistente in vitro bevruchting. Het lijkt op de standaard eiceldonatie. Het enige verschil is dat de „eierschenker“ niet anoniem is, maar een van de toekomstige moeders is.

Welke rol elke vrouw zal hebben gedurende de behandeling is aan het paar zelf.

Echter is het vanuit een medisch oogpunt gezien het beste om voor de jongere vrouw haar eitjes te geven, omdat de kwaliteit hoger zal zijn en dat er minder kans is op chromosomale veranderingen – een risico dat stijgt bij 35 jaar.

Het is ook erg belangrijk om een goed eicellen reserve te hebben, dit zorgt ervoor dat er embryo’s van de hoogste kwaliteit mogelijk worden en uiteindelijk de kansen vergroten om een succesvolle zwangerschap te bereiken.