Verhalen over Geassisteerde Voortplanting om Wereldboekendag te vieren

Boeken houden ons gezelschap, verrijken ons en zetten ons aan om te reizen. Ze helpen ons ook ons in de schoenen van anderen te plaatsen en dingen te begrijpen waarvan we onwetend zijn. Daarom willen we bij IVF-Spain mee Wereldboekendag vieren door een selectie verhalen over Geassisteerde Voortplanting en verschillende gezinsvormen die mogelijk zijn dankzij voortplantingsgeneeskunde.

Bovendien raadt de Spaanse Vruchtbaarheidsvereniging (SEF) aan het kind aan de hand van verhalen te vertellen dat het de vrucht is van veel liefde en van de wetenschap. Aanbevolen wordt dit tussen 3- en 8-jarige leeftijd te doen, omdat het kind in die periode zijn identiteit ontwikkelt.

Onze selectie verhalen over Geassisteerde Voortplanting:

De mama’s van Sterre

(Gea van Beuningen)

Juf vraagt of Sterre wil vertellen wat voor werk haar mama doet. Sterre krijgt een rode kleur en vraagt welke mama de juf bedoelt. Alle kinderen lachen. Hoe kun je nu vragen welke mama? Alsof je er meer dan één hebt.

Een prachtig geïllustreerd verhaal, herkenbaar voor kinderen van holebi’s en bruikbaar in de klas.

Mijn Mama en ik

(Francesca Pardi)

Lotte woont alleen met haar moeder, al zo lang ze zich kan herinneren. Een vader mist ze helemaal niet. Maar als ze op school voor Vaderdag een tekening van papa moet maken, wordt het ineens lastig dat ze er geen heeft. Het lukt haar zelfs niet een tekening te maken van de papa die ze zou willen. Tot ze een geweldig idee krijgt: ze tekent mama!

Kraambezoekboek voor 2 mama’s

(Heijnis & Schipper)

Eindelijk is er een kraamtijdboek voor twee moeders. Met deze uitgave zorg je voor een leuke kraamtijd voor twee mama’s en hun baby. Waar de meeste kraambezoekboeken uitgaan van een vader en een moeder, is dit boek speciaal gemaakt voor tweemoedergezinnen.

Een Wereldwondertje Eiceldonatie

(Mireille Van Seggelen)

Dit boekje is speciaal voor alle Eiceldonatie-kindjes geboren in een ‘papa-mama’-gezin. Het boekje heeft als doel het Eiceldonatie verhaal uit te leggen aan kinderen. Een wereldwondertje Eiceldonatie is een boekje uit een serie kinderboeken voor kinderen vanaf ca 3 jaar dat in eerste instantie kan worden voorgelezen, maar op latere leeftijd ook makkelijk zelf te lezen is. Het is een verhaaltje van twee kindjes dat op eenvoudige wijze hun ontstaan via Eiceldonatie beschrijft.

Een Wereldwondertje IVF

(Mireille Van Seggelen)

Dit boekje is speciaal voor alle IVF-Wereldwondertjes. Met veel enthousiasme gemaakt om als hulpmiddel te gebruiken om het IVF-verhaal uit te leggen. Het boekje gaat niet in op diverse IVF vormen zoals o.a. ICSI, omdat de verschillen erg technisch zijn. Het is een ‘toevoeging’ op het algemene IVF traject. De boekjes zijn speciaal gemaakt voor jonge kinderen. Hierdoor is het IVF boekje breed inzetbaar en goed toepasbaar in andere bijzondere IVF situaties zoals o.a. ICSI.

De koe die een ei legde

(Andy Cutbill)

Nellie de koe heeft een ei gelegd! Niet te geloven: een koe die een ei legt. En Nellie is juist zo’n doodgewone koe. Ze kan niet eens fietsen of op haar handen lopen, zoals de andere koeien. Die vertrouwen het zaakje dan ook helemaal niet; daar zullen de kippen wel achter zitten! Iedereen wacht vol spanning tot het ei is uitgebroed. Wordt het een kip? Of toch een koe?
In felle kleuren en hilarische tekeningen van samenspannende kippen en koeien met scheve ogen, kakelt dit komische verhaal je tegemoet.

Dit is slechts een kleine selectie verhalen over Geassisteerde Voortplanting waarmee we de verschillende gezinsmodellen die we elke dag helpen te vormen willen normaliseren en in de verf zetten. Bovendien is het de perfecte uitvlucht om aan te zetten tot lezen.

“Om ver te reizen, is er geen beter schip dan een boek” (Emily Dickinson).