Stress van een vruchtbaarheidsbehandeling verminderen

estrés durante un tratamiento de fertilidad

Onvruchtbaarheid is een achtbaan aan emoties. Een schuldgevoel, schaamte, woede, hulpeloosheid en onzekerheid zijn constante stressfactoren voor patiënten.

Het is lastig om te begrijpen om iets wat zo simpel is voor anderen, zo emotioneel uitputtend kan zijn voor henzelf. Naast het emotionele gedeelte, moeten ze ook nog eens proces zo intiem als een zwangerschap, medicaliseren.

Boven op deze gevoelens komt ook nog het feit dat de oplossing voor hun vruchtbaarheidsproblemen vaak in het buitenland moet worden gezocht.

Bij IVF-Spain weten we hoe onze patiënten zich voelen. We weten wat voor emotionele bagage ze met zich meedragen. Daarom stellen we patiënten van het begin af aan al centraal in het proces van de voortplantingsgeneeskunde. We helpen je om de stress van een vruchtbaarheidsbehandeling zoveel mogelijk terug te dringen.

Patiëntenzorg als prioriteit

De rol van een persoonlijke assistent is cruciaal voor ons. Hij of zij heeft de rol om te adviseren, informeren en om de patiënt te begeleiden vanaf het eerste contactmoment met kliniek tot het moment dat er een baby op de wereld wordt gezet.

“Ons team bestaan uit patiëntenassistenten die de patiënten in hun eigen taal begeleiden. We zijn bekend met het proces van angst en bezorgdheid, en onze missie is dan ook om het te normaliseren en om al het vertrouwen te bieden wat nodig is voor een beslissing zo belangrijk is als deze”,

vertelt Natasa Tuñon (Coördinatrice Patiëntenzorg).

Volgens verschillende studies, heeft een verhoogde hoeveelheid cortisol (het stresshormoon) invloed op de zwangerschapskans.

Verwachtingen van patiënten

Bij IVF-Spain bestuderen we ieder geval op een unieke en persoonlijke manier. Dit is de juiste manier om de geschikte behandeling en realistische zwangerschapspercentages te kunnen bieden. Op die wijze praat de gespecialiseerde vruchtbaarheidsarts over de kans op zwangerschap, zonder valse verwachtingen te scheppen bij de patiënt. Dit wordt op een persoonlijke manier gedaan, waarbij ook de statistieken over de stressfactor in acht worden genomen.

“In onze kliniek geloven we dat we stress het beste in drie stappen aan kunnen pakken. Allereerst verminderen we de onzekerheid door transparant te zijn over de behandelingen, de onderzoeken en alle stappen van het proces. Ten tweede maken we de behandeling zo persoonlijk mogelijk, door zwangerschapspercentages uit te leggen en realistische verwachtingen te stellen. Ten derde bieden we de grootst mogelijke steun en begeleiden we onze patiënten”,

vertelt gynaecologe Natalia Szlarb, Medisch Directrice van de kliniek in Alicante (Spanje).

Het belang van begrip

Een andere afdeling die nauw verwant is aan alles wat met de patiënt te maken heeft, is Embryologie. Deze professionals bevruchten, observeren en kiezen vervolgens het beste embryo om terug te plaatsen. Een groot deel van het succes van de behandeling hangt af van hen. Daarom moet de informatie die ze aan de patiënt bieden transparant, empathisch en duidelijk zijn.

Om de patiënt te betrekken in dit complexe proces van embryo-ontwikkeling, worden er verschillende video´s gemaakt tot het blastocyst-stadium (dag 5 of 6 van de ontwikkeling). In veel gevallen bevestigen patiënten ons dat ze de ontwikkeling van hun embryo nog nooit op zo’n persoonlijke manier hebben meegemaakt.

Volgens Leonor Ortega, Directrice van  het Laboratorium van IVF-Spain, is het bieden van duidelijke en empathische informatie de beste manier om de stress van een vruchtbaarheidsbehandeling te verminderen:

“Vanaf de punctie, houden we de patiënten iedere dag op de hoogte van de verkregen eicellen, of ze nu van haar zelf zijn of van een donor. We leggen hen zonder tijdslimiet uit wat de rijpheidsgraad van de cellen is, de spermakwaliteit en de bevruchting uit. We informeren ze ook dagelijks over de deling van de embryo’s en de kwaliteit ervan.”

De embryo terugplaatsing is een ontzettend belangrijk moment voor de patiënten. De embryologen leggen hun uit wat het resultaat van de cyclus is, hoe de embryo’s zich hebben ontwikkeld en waarom ze voor het embryo hebben gekozen dat ze terug gaan plaatsen. Na dit proces wordt er een gedetailleerd rapport met het resultaat opgestuurd, zodat de patiënt volledig op de hoogte is van het hele proces.

Misleidende berichten vermijden

Bij IVF-Spain wordt er een ervaring op het hoogste niveau geboden, waarbij de patiënt zich beschermd en comfortabel voelt. De kliniek is zo ingericht om intimiteit te kunnen bieden aan de patiënt en om de stress van een vruchtbaarheidsbehandeling zoveel mogelijk terug te dringen. In deze kamers worden beslissingen genomen die het leven van de toekomstige ouders verandert.

We zorgen ervoor dat er met zorg wordt gecommuniceerd in de vruchtbaarheidskliniek. Het doel is om respectvol en oprecht te zijn, aangezien de geneeskunde vaak geen absolute garanties biedt.

Volgens de visie van María José  Peral, Directrice van de Marketingafdeling:

“We begrijpen wat een behandeling voor geassisteerde voortplanting inhoudt en wat voor stress het met zich meebrengt als er naar een ander land gereisd moet worden om de behandeling te ondergaan. Daarom hebben we een communicatiecampagne ontwikkeld die de ervaring van de patiënt centraal stelt. We geloven in respectvolle marketing en in onze plicht om patiënten zo goed mogelijk te informeren. Dit helpt ze om deze belangrijke beslissing weloverwogen te nemen: het vormen van een familie waar ze altijd al naar verlangden”.

Ieder beetje helpt

Ze keren alternatieve therapieën niet de rug toe, omdat het emotionele welzijn wordt bereikt door de som van verschillende factoren. Technieken zoals acupunctuur of ontspannen massages zijn diensten die patiënten vaak aanvragen voor het terugplaatsen van een embryo. De kliniek faciliteert het contact met gelijkgestemde professionals, zoals David Company, fysiotherapeut gespecialiseerd in traditionele Chinese geneeskunde. Hij bevestigt dat

“zowel de ontspannen massage als de acupunctuur technieken zijn om beter te kunnen ontspannen. Het is een anti-stressmoment dat absoluut wordt aangeraden bij een geassisteerde-voortplantingsbehandeling”.