Gevoelens over eiceldonatie

In Spanje is eiceldonatie volgens de wet al meer dan 30 jaar toegestaan. Om die reden zouden we denken dat de maatschappij het al genormaliseerd heeft, en dat het niemand meer verrast of stoort. Het is echter nog steeds een thema dat omgeven wordt door taboes en mythes. Daarom is het logisch dat zowel donoren als vrouwen en koppels twijfels hebben over het proces.

Eiceldonatie is een compleet anoniem proces: de ontvangende ouders zullen nooit de identiteit van de donor leren kennen en de donor zal nooit weten wie de ouders van de toekomstige baby zullen worden. Na de behandeling en tijdens de zwangerschap, zullen de ouders alleen de bloedgroep en de leeftijd van de donor te weten komen.

“Dankjewel voor de kans om onze droom van ouderschap te vervullen. We wensen jou en je familie oneindig veel liefde en geluk .”

En wat voelen de patiënten die besluiten om een behandeling te ondergaan waarbij de eicellen van een anonieme vrouw worden gebruikt? Het is in eerste instantie niet makkelijk om te accepteren dat ze geen ouders zouden worden zonder deze anonieme vrouw die besloten heeft om hen te helpen. Het is pijnlijk om het delen van genetica met je baby op te geven, zeker als het iets is wat je altijd als vanzelfsprekend hebt beschouwd. Na dit proces van “genetische rouw” en acceptatie, komt dan eindelijk de baby ter wereld waar zo lang op gewacht is. En dan voelen ze alleen maar een enorme dankbaarheid.

Ons centrum ontvangt met regelmaat anonieme brieven voor donoren, waarvan de ouders de identiteit niet kennen. Brieven die laten zien hoe ze zich voelen wanneer ze een van de grootste cadeaus die je ooit kunt geven hebben ontvangen: hun baby. We laten hier een brief zien die ouders hebben geschreven aan hun donor:

Lieve Donorengel,

Er zullen nooit genoeg woorden zijn om te beschrijven wat je voor ons hebt betekend. We hopen echter dat deze brief enigszins overbrengt hoe dankbaar we daadwerkelijk zijn.

Hoewel we niet aan elkaar bekend mogen maken wie we zijn, is het toegestaan om een beetje uit te leggen waarom we jouw speciale kado nodig hadden.

Tegen de tijd dat we elkaar eindelijk vonden, waren mijn vriend (inmiddels man) en ik al eind dertiger jaren. We wilden graag, apart van elkaar, ouders worden, maar waren nooit de juiste partner tegengekomen. Toen we elkaar eindelijk vonden, realiseerden we ons allebei snel dat we voor elkaar bestemd waren. We trouwden en probeerden om een familie te beginnen.

Helaas hadden we geen succes op de natuurlijke manier, waardoor we ons richtten op IVF. Gedurende twee hele jaren probeerden we het welgeteld zes keer, met gebruik van mijn eigen eicellen. Hoewel ik eicellen produceerde, waren ze van slechte kwaliteit. Keer op keer zagen we onze droom vervagen, omdat veel eicellen ofwel onrijp waren of niet bevrucht raakten. De eicellen die wel tot bevruchting kwamen, redden het helaas niet verder dan dag 4. Tijdens onze derde ronden probeerden we om één embryo terug te plaatsten, wat tot een biochemische zwangerschap leidde. We waren uiteraard kapot van verdriet.

Aan het einde van het tweede jaar, werd ons verteld dat het onwaarschijnlijk zou zijn dat we met eigen eicellen zwanger zouden raken. Dit nieuws brak ons hart. Na een lange periode van rouwen, realiseerden we dat we nog steeds graag een familie wilden starten. Daarom besloten we om de hulp te zoeken van een eiceldonor. We gingen wereldwijd op zoek naar het juiste donorprogramma en de juiste donor.

We waren erg onder de indruk van IVF-Spain. De manier waarom ze donors uitzoeken, sprak ons erg aan. We weten dat er een hoop moeite is gedaan voor het kiezen van onze Donorengel. We zijn er van overtuigd dat je een geweldig, vriendelijk en vrijgevig persoon bent. Alleen al het feit dat je vrijwillig door het hele proces bent gegaan, laat al zien wat voor een goed persoon je moet zijn.

We kunnen je verzekeren dat ieder kind dat we hebben van dit proces, ontzettend geliefd zal worden. We zullen er alles aan doen om ons kind het beste te geven, op alle gebieden. We komen allebei uit grote families, dus ons kind zal vele tantes, ooms en neefjes hebben, en een oma die verzot zal zijn op hem of haar. We hebben een huis met een grote tuin en een zwembad, en een hond die gek is op kinderen.

Dankjewel, dankjewel, dankjewel voor dit prachtige geschenk. We wensen jou en je familie het allerbeste.

Veel liefs,

Je dankbare ontvangers