Wat gebeurt er als IVF-behandelingen onsuccesvol zijn?

Het starten van een IVF-behandeling is een erg moeilijke beslissing en kan een heel emotioneel proces zijn. Zeker als IVF-behandelingen onsuccesvol zijn, kan dat demotiveren.

Waarom raakt iedereen zwanger, maar heb ik zoveel problemen? Waar moet ik heen? Wat als het niet werkt? Wie kan garanderen dat het gaat lukken?

Al deze vragen kunnen naar voren komen wanneer je een IVF-behandeling start. Niemand kan je beloven dat het meteen al de eerste keer lukt: elk geval is verschillend en niet iedereen zit in dezelfde situatie. Er is één ding zeker: er zijn technieken, testen en behandelopties die de kans op zwangerschap verhogen en waarmee onnodige complicaties voorkomen kunnen worden.

Geavanceerde en nieuwe technieken die we bij IVF-Spain gebruiken, kunnen een groot verschil maken tijdens je IVF-behandeling:

  • Incubators met Time-Lapse

De geavanceerde Geri Plus incubator werkt met de Time Lapse Techniek die helpt om embryo’s te monitoren terwijl ze ontwikkelen van eicellen tot blastocysten. Dankzij de beelden die iedere 5 minuten genomen worden, hoeven de embryologen de embryo’s niet te storen tijdens dit belangrijke proces. Op die manier kunnen ze zien welk embryo van de hoogste kwaliteit is. Deze geavanceerde techniek helpt om het beste embryo te selecteren voor de terugplaatsing, en zo een hoger succespercentage te garanderen.

  • Pre-implantatie Genetische Test voor aneuploïdie

De Pre-implantatie Genetische Test voor aneuploïdie identificeert de chromosomale status van de embryo’s, om zo de embryo’s zonder chromosomale afwijkingen te bepalen. Dankzij deze informatie, kunnen de embryologen de embryo’s met de beste kwaliteit selecteren voor een terugplaatsing. Op die manier worden onnodige terugplaatsingen en complicaties vermeden.

  • Geavanceerde semenanalyse

Er is een 40% kans dat de onvruchtbaarheid van een koppel te wijden is aan de spermakwaliteit. Dankzij deze techniek kan de kwaliteit worden geanalyseerd en verbeterd worden als dat nodig is. Met de geavanceerde semenanalyse zal er een zeer gedetailleerde analyse uitgevoerd worden waardoor de kwaliteit van het sperma kan worden verhoogd.

Normale semenanalyses houden geen rekening met alle nodige factoren om tot een complete analyse van de spermakwaliteit te komen. De geavanceerde semenanalyse van IVF-Spain houdt wel rekening met deze factoren om de beste resultaten garanderen:

  • DNA-fragmentatie test voor zaadcellen
  • Apoptose FACS-Anexina V test
  • Y-chromosoom Microdeletie test
  • Ploïdie test
  • Oxidatieve Stresstest (ROS)
  • TESA

De TESA Techniek (Testiculaire Sperma Aspiratie) is een minimaal-invasieve ingreep die wordt uitgevoerd door middel van een punctie en aspiratie, en is vergelijkbaar met een testiculaire biopsie.

De techniek bestaat uit het verkrijgen van de spermacellen als dit niet mogelijk is door middel van ejaculatie. Op die manier kan de kwaliteit van het sperma verzekerd worden en liggen de zwangerschapspercentages hoger.

Als een lage spermakwaliteit het probleem van de onvruchtbaarheid is, kan deze techniek een oplossing bieden. Samen met in vitro bevruchting kan dit de gewenste resultaten opleveren.

Als je besluit om een behandeling te ondergaan en het de eerste keer niet meteen lukt, zal het medisch team uitzoeken waarom. Ze zullen vervolgens helpen om de droom om ouder te worden, uit te laten komen.

Negatieve zwangerschapstest? Wat doe ik als IVF-behandelingen onsuccesvol zijn?

Het vruchtbaarheidsproces kan lastig en frustrerend zijn, maar het belangrijkste is om de hoop niet op te geven als er tegenslagen zijn.

Als het resultaat van de zwangerschapstest negatief is, zal het medische team elk detail onder de loep nemen om zo snel mogelijk uit te vinden wat er fout is gegaan en wat de beste oplossing is. De verantwoordelijke dokter zal de patiënt contacteren, waarna samen de vervolgstappen worden doorgenomen.

Ook de verantwoordelijke patiëntenassistent zal emotionele steun bieden en nieuwe instructies geven met betrekking tot het medicatieplan.

Bij IVF-Spain zetten we het welzijn van onze patiënten op de eerste plek. We zorgen er altijd voor dat er een patiëntenassistent is die hun moedertaal spreekt en klaar staat voor ze, vanaf het eerste contact tot het einde van de behandeling. Ook als IVF-behandelingen onsuccesvol zijn.

Onthoud altijd:

VERTROUWEN is wat je nodig hebt. Je hebt een team nodig dat je vertrouwt en waarbij je je op je gemak en veilig voelt. Ook een persoonlijk assistent van het patiëntenzorg team komt goed van pas, om je emotioneel te steunen en je behoeften te begrijpen.

COMFORT is wat een vruchtbaarheidskliniek je zou moeten bieden. Je zou je niet zorgen moeten maken over wat dan ook, je moet je zo goed mogelijk voelen. Laat jezelf goed verzorgen.

RUST is wat je moet proberen te vinden. Tijdens dit moeilijke proces kan dat lastig zijn, maar de kliniek staat met alle plezier klaar om het stressniveau terug te dringen. Voorbeelden zijn vruchtbaarheidscoaching, accupunctuur of ontspanningstechnieken, met ondersteuning van andere professionals.

 

 

Stress van een vruchtbaarheidsbehandeling verminderen

Onvruchtbaarheid is een achtbaan aan emoties. Een schuldgevoel, schaamte, woede, hulpeloosheid en onzekerheid zijn constante stressfactoren voor patiënten.

Het is lastig om te begrijpen om iets wat zo simpel is voor anderen, zo emotioneel uitputtend kan zijn voor henzelf. Naast het emotionele gedeelte, moeten ze ook nog eens proces zo intiem als een zwangerschap, medicaliseren.

Continue reading “Stress van een vruchtbaarheidsbehandeling verminderen”

Gevoelens over eiceldonatie

In Spanje is eiceldonatie volgens de wet al meer dan 30 jaar toegestaan. Om die reden zouden we denken dat de maatschappij het al genormaliseerd heeft, en dat het niemand meer verrast of stoort. Het is echter nog steeds een thema dat omgeven wordt door taboes en mythes. Daarom is het logisch dat zowel donoren als vrouwen en koppels twijfels hebben over het proces.

Eiceldonatie is een compleet anoniem proces: de ontvangende ouders zullen nooit de identiteit van de donor leren kennen en de donor zal nooit weten wie de ouders van de toekomstige baby zullen worden. Na de behandeling en tijdens de zwangerschap, zullen de ouders alleen de bloedgroep en de leeftijd van de donor te weten komen.

“Dankjewel voor de kans om onze droom van ouderschap te vervullen. We wensen jou en je familie oneindig veel liefde en geluk .”

En wat voelen de patiënten die besluiten om een behandeling te ondergaan waarbij de eicellen van een anonieme vrouw worden gebruikt? Het is in eerste instantie niet makkelijk om te accepteren dat ze geen ouders zouden worden zonder deze anonieme vrouw die besloten heeft om hen te helpen. Het is pijnlijk om het delen van genetica met je baby op te geven, zeker als het iets is wat je altijd als vanzelfsprekend hebt beschouwd. Na dit proces van “genetische rouw” en acceptatie, komt dan eindelijk de baby ter wereld waar zo lang op gewacht is. En dan voelen ze alleen maar een enorme dankbaarheid.

Ons centrum ontvangt met regelmaat anonieme brieven voor donoren, waarvan de ouders de identiteit niet kennen. Brieven die laten zien hoe ze zich voelen wanneer ze een van de grootste cadeaus die je ooit kunt geven hebben ontvangen: hun baby. We laten hier een brief zien die ouders hebben geschreven aan hun donor:

Lieve Donorengel,

Er zullen nooit genoeg woorden zijn om te beschrijven wat je voor ons hebt betekend. We hopen echter dat deze brief enigszins overbrengt hoe dankbaar we daadwerkelijk zijn.

Hoewel we niet aan elkaar bekend mogen maken wie we zijn, is het toegestaan om een beetje uit te leggen waarom we jouw speciale kado nodig hadden.

Tegen de tijd dat we elkaar eindelijk vonden, waren mijn vriend (inmiddels man) en ik al eind dertiger jaren. We wilden graag, apart van elkaar, ouders worden, maar waren nooit de juiste partner tegengekomen. Toen we elkaar eindelijk vonden, realiseerden we ons allebei snel dat we voor elkaar bestemd waren. We trouwden en probeerden om een familie te beginnen.

Helaas hadden we geen succes op de natuurlijke manier, waardoor we ons richtten op IVF. Gedurende twee hele jaren probeerden we het welgeteld zes keer, met gebruik van mijn eigen eicellen. Hoewel ik eicellen produceerde, waren ze van slechte kwaliteit. Keer op keer zagen we onze droom vervagen, omdat veel eicellen ofwel onrijp waren of niet bevrucht raakten. De eicellen die wel tot bevruchting kwamen, redden het helaas niet verder dan dag 4. Tijdens onze derde ronden probeerden we om één embryo terug te plaatsten, wat tot een biochemische zwangerschap leidde. We waren uiteraard kapot van verdriet.

Aan het einde van het tweede jaar, werd ons verteld dat het onwaarschijnlijk zou zijn dat we met eigen eicellen zwanger zouden raken. Dit nieuws brak ons hart. Na een lange periode van rouwen, realiseerden we dat we nog steeds graag een familie wilden starten. Daarom besloten we om de hulp te zoeken van een eiceldonor. We gingen wereldwijd op zoek naar het juiste donorprogramma en de juiste donor.

We waren erg onder de indruk van IVF-Spain. De manier waarom ze donors uitzoeken, sprak ons erg aan. We weten dat er een hoop moeite is gedaan voor het kiezen van onze Donorengel. We zijn er van overtuigd dat je een geweldig, vriendelijk en vrijgevig persoon bent. Alleen al het feit dat je vrijwillig door het hele proces bent gegaan, laat al zien wat voor een goed persoon je moet zijn.

We kunnen je verzekeren dat ieder kind dat we hebben van dit proces, ontzettend geliefd zal worden. We zullen er alles aan doen om ons kind het beste te geven, op alle gebieden. We komen allebei uit grote families, dus ons kind zal vele tantes, ooms en neefjes hebben, en een oma die verzot zal zijn op hem of haar. We hebben een huis met een grote tuin en een zwembad, en een hond die gek is op kinderen.

Dankjewel, dankjewel, dankjewel voor dit prachtige geschenk. We wensen jou en je familie het allerbeste.

Veel liefs,

Je dankbare ontvangers

De bekkenbodem: werken Kegeloefeningen averechts?

De belangrijkste redenen waarom vrouwen een bekkenbodemspecialist bezoeken, zijn urine-incontinentie, ongemak tijdens de geslachtsgemeenschap of littekenpijn na de bevalling. Dankzij de mentaliteitsverandering door culturele vooruitgang, de toegang tot informatie en het streven naar gezondheid, zijn er iedere dag meer vrouwen die hulp vragen aan een fysiotherapeut om hun problemen met de bekkenbodem op te lossen. Het zijn moderne vrouwen die hun levenskwaliteit willen verbeteren.

Continue reading “De bekkenbodem: werken Kegeloefeningen averechts?”

5 tips voor vruchtbaarheid

Elke dag zijn we ons er meer van bewust dat het aannemen van goede gewoonten kan helpen om langer te leven. Indien u uw lichaam niet goed verzorgt, lopen de cellen schade op. Dat geldt ook voor de ei- en zaadcellen. Indien u een baby wil krijgen binnen 9 maanden, kijk dan eens naar deze tips voor vruchtbaarheid.

Continue reading “5 tips voor vruchtbaarheid”

Voordelen van holistische geneeskunde bij vruchtbaarheidsbehandelingen

Holistische geneeskunde is een alternatieve en natuurlijke geneeskunde, gebaseerd op het functioneren van het organisme en de interactie ervan met de omgeving. Holistische praktijken maken gebruik van therapieën uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), zoals acupunctuur en recente technieken, zoals Japanse Reiki. Deze gezondheidsbehandeling wordt vaak gebruikt als aanvullende therapie.

Continue reading “Voordelen van holistische geneeskunde bij vruchtbaarheidsbehandelingen”

Dr. Alicia Álvarez: “Wacht niet tot morgen, want dat kan te laat zijn”

Vandaag hebben we een interview met Alicia Álvarez, gynaecoloog en specialist in voortplantingsgeneeskunde, werkzaam bij fertiliteitskliniek IVF Spain in Alicante. Zij vertelt onder andere waarom Nederlandstalige patiënten voor een vruchtbaarheidsbehandeling in Spanje kiezen.

Continue reading “Dr. Alicia Álvarez: “Wacht niet tot morgen, want dat kan te laat zijn””

Het belang van embryoselectie

Fertiliteitstechnieken zijn in de voorbije jaren sterk geëvolueerd, waardoor elke fase van het proces van bevruchting tot embryotransplantatie aanzienlijk is verbeterd. Deze vooruitgang heeft ook geholpen bij de ontwikkeling van een van de meest cruciale onderdelen van de behandelingen: de embryoselectie, die in hoge mate bijdraagt aan het succes van de behandeling.

Continue reading “Het belang van embryoselectie”

Test: Moet ik mijn eicellen preserveren?

 

De leeftijd om kinderen te krijgen is de laatste jaren spectaculair gestegen. Het is vandaag normaal om mama te worden op 40 jaar, iets wat in de tijd van onze ouders niet het geval was. Het is echter een niet te loochenen realiteit dat de kwaliteit en hoeveelheid van de eicellen exponentieel dalen naarmate we ouder worden.

Continue reading “Test: Moet ik mijn eicellen preserveren?”