Hysterosalpingografie: Eerste stappen om de vrouwelijke onvruchtbaarheid te identificeren

Hysterosalpingografie (HSG) is een van de belangrijkste tests om de oorzaken van vrouwelijke onvruchtbaarheid te diagnosticeren. Met deze test, die ook hysterogram, uterosalpingografie of gewoon afgekort HSG wordt genoemd, kunnen we de inwendige vorm van de baarmoeder en de doorgankelijkheid van de eileiders van de patiënte in beeld brengen.

Dankzij een jodiumhoudende contraststof, die met een canule vaginaal wordt toegediend, kan de radioloog beelden maken om na te gaan hoe de vloeistof door de baarmoederhals, de baarmoeder en de eileiders stroomt. Met deze test kunnen afwijkingen worden ontdekt die kunnen verklaren waarom de patiënte er na maanden proberen maar niet in slaagt op natuurlijke wijze zwanger te worden.

Continue reading “Hysterosalpingografie: Eerste stappen om de vrouwelijke onvruchtbaarheid te identificeren”

Moeder worden vanaf 40 jaar, is dat mogelijk?

Moeder worden is een van de belangrijkste beslissingen in het leven van veel vrouwen. Zowel alleenstaanden als stellen wachten voor deze beslissing op het ideale moment om kinderen te krijgen. Het is een realiteit dat steeds meer vrouwen hun moederschap uitstellen. De redenen waarom vrouwen veel vrouwen steeds later kinderen krijgen zijn uiteenlopen (financieel, sociaal, professioneel) en sommigen vragen zich af: is moeder worden vanaf 40 jaar nog mogelijk?

Continue reading “Moeder worden vanaf 40 jaar, is dat mogelijk?”

Zo wordt in het laboratorium van een vruchtbaarheidskliniek leven opgewekt

Steriele buisjes, glazen pipetten of petrischaaltjes zijn de werkinstrumenten van een embryoloog in een laboratorium van een vruchtbaarheidskliniek. De plaats waar leven wordt opgewekt is de enige waartoe de patiënten doorgaans geen toegang hebben, wat normaal is gelet op de vereiste omgevingsvoorwaarden. Wellicht is het daarom een van de delen van de kliniek die de meeste belangstelling opwekken bij de patiënten van IVF-Spain.

Aan de hand van dit interview met Leonor Ortega, directeur van het laboratorium van IVF-Spain, die ons zal uitleggen wat er zich werkelijk afspeelt in het laboratorium van een vruchtbaarheidskliniek, willen we ons laboratorium openstellen, figuurlijk en zonder de werkprocessen in gevaar te brengen.

Continue reading “Zo wordt in het laboratorium van een vruchtbaarheidskliniek leven opgewekt”

Eicelpunctie: Alles wat u moet weten over de eicelextractie

Veel vrouwen maken zich zorgen over de eicelpunctie, een beslissend moment tijdens de vruchtbaarheidsbehandeling. Ze stellen zich vragen zoals: krijg ik er een zwelling van of doet het pijn? Heeft het bijwerkingen? Hoe moet ik me voorbereiden op de dag van de ingreep?

Bij IVF-Spain beantwoorden we in dit artikel al uw vragen om uw twijfels en angsten weg te nemen over deze toch wel belangrijke stap binnen de verschillende Geassisteerde Vruchtbaarheidsbehandelingen die we in onze klinieken aanbieden.  Continue reading “Eicelpunctie: Alles wat u moet weten over de eicelextractie”

Instandhouding van de vruchtbaarheid

Hebt u ooit al overwogen om uw vruchtbaarheid in stand te houden? Mogelijk hebt u er nog niets over gelezen, maar de instandhouding van de vruchtbaarheid is een van de grote medische doorbraken op het gebied van Voortplantingsgeneeskunde, aangezien het de mogelijkheid biedt om zelf te beslissen wanneer het het beste moment is om een gezin te vormen.

Continue reading “Instandhouding van de vruchtbaarheid”

Herhaalde miskramen: hoe kan ik het voorkomen?

Herhaalde miskramen zijn een van de voornaamste redenen waarom patiënten op consult komen bij een gespecialiseerde vruchtbaarheidsarts. Ongeveer 20-25% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Onder miskraam verstaan we de ongewenste beëindiging van een zwangerschap vóór de 20ste zwangerschapsweek. Bij opeenvolgende miskramen hebben we het over herhaalde miskramen.

Continue reading “Herhaalde miskramen: hoe kan ik het voorkomen?”

Manier van leven en vruchtbaarheidsbehandeling

Tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling zoals in-vitrofertilisatie, zowel met eigen eicellen als via een donor, gaan de patiënten door een periode die wordt omschreven als een achtbaan van emoties. Iedereen heeft de hoop zwanger te worden in zo weinig mogelijk pogingen.  Er moet echter rekening mee worden gehouden dat het succes van een vruchtbaarheidsbehandeling en bijgevolg een geslaagde embryo-implantatie van talrijke factoren afhangt. Continue reading “Manier van leven en vruchtbaarheidsbehandeling”